Herbata sypana rodzaje, zalety, wady i sposób parzenia.
Wszystko co o herbacie wiedzieć warto !
Można by powiedzieć, że herbatę zna każdy i co tu o niej pisać ?
Herbatę się pije i już…Jednak o herbacie można pisać dużo o jej rodzajach, walorach i wartościach. O tym,
że każdy rodzaj herbaty jest inny, ma inne działania, inne smaki i powstaje w inny sposób.
Nie każda herbata jest dla każdego. O czym niejednokrotnie zapominamy.
W tym wpisie zarysujemy po części podział herbaty na jej odmiany. Historia herbaty nie jest znana wszystkim, dlatego właśnie wart ją poznać, a kto wie może uda się tą wiedzę wykorzystać.
W kolejnych rozłożymy na części pierwsze poszczególne rodzaje herbat.
W pierwszej kolejności, każdy śmiertelnik dzieli herbatę na: sypaną (z fusami) i ekspresową (w torebkach).
Jest to podział oczywisty.
Herbata ekspresowa : od niej zaczniemy.
Jej powstanie szacuje się na 1908 r., wtedy właśnie Thomas Sullivan (Amerykański importer herbaty)
obdarował część nowojorczyków „próbkami” suszu herbaty zapakowanego w torebki.
Wtedy starano się znaleźć odpowiedni materiał, który nie zmieniałby smaku naparu.
Parzono herbatę w torebkach z jedwabiu z dodatkiem gazy, jednak był to za drogi biznes. Najbardziej
praktyczne okazały się torebki papierowe, które niektórzy producenci stosują do dziś. Niestety, aktualnie
większość torebek ekspresowych wykonywanych jest ze sztucznych materiałów, bądź zawierają plastik.
Największym minusem tanich herbat ekspresowych jest ich zawartość. W większości herbat ze średniej i niskiej półki, nie znajdziemy herbaty ! W torebkach jest tzw. kurz herbaciany, który pozostaje po produkcji herbat lepszej jakości, a przede wszystkim herbat sypanych.
Osoby pijące herbaty ekspresowe w większości deklarują, że piją je ponieważ szybko się je przygotowuje
i nie potrzeba do ich zaparzenia dodatkowych akcesoriów. W większości jednak te herbaty mają tylko
kolor i posmak prawdziwego naparu. A parzenie herbaty nie jest niczym trudnym. Wystarczy spróbować!
Herbata sypana : O niej mamy więcej do powiedzenia.
Jak mówią legendy początek herbaty sięga 2737 roku przed naszą erą. Wtedy to właśnie Cesarz
Shennong, jak to zazwyczaj bywa, przypadkowo odkrył napar z herbaty. Opowieści głoszą, że cesarz
zawsze pijał gorącą wodę, co miało dodać mu zdrowia. Pewnego razu, kiedy odpoczywał w ogrodzie, do
jego wody wpadło kilka listków nieznanego krzewu, zabarwiając napój oraz dodając mu bardzo
przyjemnego smaku i aromatu.
Inna legenda o powstaniu herbaty, jest dość intrygująca, acz lekko niepokojąca 🙂 Mówi ona o
Bodhidharmie, który udał się w podróż z Indii do Chin celem szerzenia buddyzmu Zen. Celem jego
podróży była Świątynia Shaolin, gdzie miał się poddać medytacji trwającej nieprzerywanie dziewięć lat.
Jednak jego plan został zniweczony po trzech latach, kiedy to usnął. Bodhidharma tak zezłościł się tym
faktem, że postanowił obciąć sobie powieki, a w miejscu gdzie zostały wyrzucone wyrósł krzew. Mnich
jadł liście tego krzewu, przez co czuł się bardziej pobudzony, a to pozwoliło mu wytrwać w postanowieniu do końca.
Sama herbata w Chinach była już znana i kultywowana tysiące lat temu. Do Japonii dotarła dopiero w VII
w.n.e. I tam właśnie powstało największe „dzieło herbaciane” Chajing, czyli księga herbaty napisana
przez Lu Yu.
W Chinach po dziś dzień herbata jest traktowana z należytym szacunkiem, w Japonii wręcz jako świętość.
Na stary kontynent herbata zawitała za sprawą Rosjan, w XVI w. Następnie Holendrzy w XVII w.
Odkryli dobroć herbaty i przez blisko 50 lat mieli monopol na nią. W 1660 r. liście krzewu trafiają do
Anglii. Najpierw herbata jest napojem tylko dla elit i wyższych sfer. Z czasem jednak, staje się napojem
dla wszystkich i tak już zostaje po dziś dzień.
Historia herbaty jak możemy zauważyć jest dość imponująca, jak na napar który przyrządza się w
większości domów kilka razy dziennie i jest drugim po wodzie najczęstszym napojem świata.
Herbatę możemy podzielić na kilka rodzai. Każdy z nich powstaje z tego samego gatunku herbaty.
– Herbata czarna – najpopularniejsza z herbat w Polsce. Do jej rodziny zaliczamy : Assam, Cejlon,
Dareeling. Liście herbaty zostają poddane pełnemu procesowi fermentacji. Czarna herbata
wyróżnia się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym aromacie.
– Herbata Earl Grey – to gatunek herbaty który się uwielbia, lub nie. Jest wyrazisty w smaku i aromacie. Powstaje z odmiany czarnej herbaty, jednak jego niepowtarzalny smak i zapach powstaje w wyniku dodania olejku bergamotowego.
– Herbata zielona – Znacznie zyskuje na popularności dzięki swoim dobroczynnym właściwością.
Liście herbaty zielonej nie są poddane fermentacji, lub ten proces jest ograniczony do minimum.
Napar herbaty ma kolor zielonkawo żółty o przyjemnym delikatnym aromacie.
– Herbata biała – najcenniejsza i najdroższa z herbat. Zbierana tylko ok. 4 dni w roku, tuż po zimie.
Doceniana najbardziej, przez koneserów i znawców herbaty. Kolor naparu słomkowo-cytrynowy.
Każde kolejne zaparzenie tego samego naparu, dostarcza nieco odmienny smak.
– Herbata żółta – to herbata która jest poddawana procesowi oksydacji nieenzymatycznej . Żółta
herbata w smaku jest lekko cierpka, a nawet słodowa.
– Herbata pu erh – Liście herbaty poddawane są dodatkowemu procesowi fermentacji. Ma bardziej gorzki smak niż herbata czarna, dlatego często stosowana jest z dodatkami głównie cytrusów


Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that
I’ve really enjoyed surfing around your blog posts.
In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!